ויטמין D לשמירת הכושר
בעבר פרסמנו באתר מידע על מחקרים שהראו קשר בין מחסור בויטמין D לתחלואה מוגברת בסוכרת ותחלואה לבבית בגברים. חסר נוצר יותר בקלות ממה שאנו סוברים, היות והמקור העיקרי הוא ייצור עצמי מכולסטרול תת עורי בהשפעת קרני השמש, ויש סיבות רבות לייצור מופחת (ביניהם עלייה בגיל, השמנה, חוסר חשיפה לשמש ועוד). השפעתו העצומה של ויטמין D נובעת מהיותו הורמון למעשה, המשפיע על הפעלת מאות גנים בגוף האדם. חוקרים מאוניברסיטת ג'והן הופקינס, סיכמו נתוני 13,000 נבדקים בוגרים במחקר הלאומי לבריאות ותזונה NHAINS III ומצאו כי חסר בויטמין D היה קשור לעליה בתחלואה בתחומים רבים. אצל קבוצת האנשים עם הרמות הנמוכות ביותר (פחות מ-17 ננוגרם/ מ"ל) לעומת הגבוהה ביותר (מעל 32 ננוגרם/מ"ל) הייתה 26% יותר סיכון לתמותה מכול גורמי התחלואה (מחלות לב, סרטן, סוכרת). המידע פורסם במאמר בעיתון Archives of Internal Medicine 2008.
אך מה לויטמין D ולכושר הגופני?
נתונים בארה"ב מראים כי לאחר גיל 65 חסר בויטמין D מקושר להפחתה בחוזק שרירים וכתוצאה לירידה ביכולת לקום מישיבה לעמידה, בשיווי המשקל ומהירות ההליכה. השפעה זו על חוזק שריר, ניתנת למדידה בקלות רבה בעזרת מכשיר ידני פשוט. ברור מהמדידות כי חסר ויטמין D משפיע לרעה על היכולת הגופנית ובגיל המבוגר יש לכך משמעות גם במניעת נפילות המגבירות את הסיכון לשברים מסוכנים. מכאן שרמות ויטמין D תקינות מועילות לבריאות הגוף והעצם ביותר מאשר בהיבט המוכר של חוזק העצם וסידן כפי שסברו בעבר.
אז כיצד נמנע חסר?
יש להקפיד על צריכת מזונות עשירים בויטמין D, כגון דגי ים שמנים דוגמת סלמון וטונה, וכן חלב. אך לצערנו המקורות מהמזון אינם מספיקים, ובמידה ויש בעיה עם חשיפה לשמש (ובכול מקרה יעילות הייצור בגילאים הגבוהים ירודה) רצוי ליטול תוסף. מומלץ לבדוק רמות ויטמין D (במיוחד בגיל המבוגר, הבדיקה הנחוצה היא ל – 25OHD) ולדאוג לנטילת כמות שתתקן את החסר. חשוב לציין כי התכשיר הרווח המספק 400 יחידות בינלאומיות ויטמין D ליום אינן יכולות לתקן הרמות במקרה של חסר חמור, ואז יש ליטול תוסף מרוכז לאחר התייעצות עם מומחים בתחום.
התכנים המופיעים בדף זה נועדו לספק אינפורמציה כללית בלבד, לא ניתנו על ידי מוסד רפואי, אינם מהווים חוות דעת מקצועית, המלצה, תחליף להתייעצות עם מומחה או קבלת ייעוץ רפואי.